سرعت صفحه یا Page Speed چیست و چه نقشی در سئو دارد؟

تقریبا هر مقاله‌ای با موضوع سئو و رنکینگ سایت بخوانید با عبارت سرعت صفحه مواجه می‌شوید. اهمیت سرعت صفحه به حدی است که گوگل به طور رسمی روی مهم بودن آن تأکید کرده است. در این مقاله به طور اختصاصی به موضوع سرعت سایت پرداخته‌ایم.

سرعت صفحه یا Page Speed چیست؟

سرعت صفحه اغلب با سرعت سایت اشتباه گرفته می‌شود، اما در اصل، این اصطلاح برای اندازه‌گیری سرعت یک صفحه‌ی نمونه از یک سایت استفاده می‌شود. سرعت صفحه را می‌توان به صورت زمان بارگذاری صفحه توصیف کرد؛ یعنی زمان لازم برای نمایش کامل محتوای یک صفحه خاص. همچنین می‌توان به صورت اولین بایت دریافت‌شده تعریف کرد؛ یعنی اینکه چه مدت طول می‌کشد که مرورگر شما اولین بایت اطلاعات را از وب سرور دریافت کند. می‌توانید سرعت صفحه خود را با سرویس Page Speed Insights گوگل ارزیابی کنید.

بهترین پیکربندی‌های سئو

گوگل اعلام کرده است که سرعت سایت (و در نتیجه سرعت صفحه) یکی از معیارهایی است که توسط الگوریتم این شرکت برای رتبه‌بندی صفحات مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتیجه‌ی تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد که گوگل وقتی می‌خواهد سرعت صفحه را در نظر بگیرد به طور خاص روی زمان اولین بایت تمرکز دارد. علاوه بر این، سرعت صفحه‌ی پایین به این معنی است که موتورهای جستجو می‌توانند صفحات کمتری را با استفاده از کاوشگر (Crawler) معین‌شده کاوش (Crawl) کنند. این موضوع تاثیر منفی‌ای روی شناسایی سایت شما به موتورهای جستجو یا به اختصار ایندکس شدن (Index) می‌گذارد. سرعت صفحه برای تجربه کاربر نیز مهم است. صفحاتی که بارگذاریشان بیشتر طول می‌کشد نرخ خروج (Bounce Rate) بالاتر و میانگین حضور در صفحه‌ی(Daily Time on Site)  کمتری دارند. همچنین تحقیقات ثابت کرده‌اند که زمان بارگذاری طولانی روی نرخ تبدیل (Conversion Rate) نیز اثر منفی می‌گذارند.

در اینجا چند روش برای افزایش سرعت صفحه شما آورده شده‌است. این‌ها فقط چند نمونه از کارهایی هستند که می‌توانید با انجام دادنشان سرعت لود صفحه‌ی سایتتان را بالا ببرید:

استفاده از فشرده‌سازها

از Gzip استفاده کنید. Gzip یک نرم‌افزار برای فشرده‌سازی فایل‌های CSS، HTML و JavaScriptی است که بزرگ‌تر از ۱۵۰ بایت هستند. از Gzip روی فایل‌های تصویری استفاده نکنید. در عوض آن‌ها را در برنامه‌ای مانند فتوشاپ فشرده‌سازی کنید که بتوانید کنترل کیفیت تصویر را در اختیار داشته باشید.

مینیفای (Minify) کردن فایل های CSS،  JavaScript و HTML

با بهینه‌سازی کد سایت (از جمله حذف اسپیس‌ها، کاماها، و دیگر کاراکترهای غیر ضروری) می‌توانید سرعت صفحه خود را به طور چشمگیری افزایش دهید. همچنین توضیحات کد، قالب‌بندی و کدهای بدون استفاده را حذف کنید. گوگل استفاده از CSSNano و UglifyJS را توصیه می‌کند.

کاهش ریدایرکت‌ها (Minimize redirects)

هر بار که یک صفحه به یک صفحه دیگر می‌رود یا به اصطلاح ریدایرکت می‌شود، بازدیدکنندگان شما در انتظار زمان اضافی برای تکمیل چرخه درخواست-پاسخ HTTP می‌مانند. به عنوان مثال، اگر الگوی ریدایرکت موبایل شما به صورت زیر باشد، هرکدام از این ریدایرکت‌ها باعث می‌شوند بارگذاری صفحه‌ی شما بیشتر طول بکشد.

example.com -> www.example.com -> m.example.com ->m.example.com/home

حذف کدهای جاوا اسکریپتی که از رندر سایت جلوگیری می‌کنند

مرورگرها قبل از اینکه بتوانند یک صفحه بسازند، باید با تجزیه HTML، یک درخت  DOM بسازند. اگر مرورگر شما در طول این فرآیند با یک کد بلاک‌کننده برخورد کند، باید قبل از ادامه متوقف شود، کد را اجرا کند و دوباره فرآیند را ادامه دهد. گوگل پیشنهاد می‌کند که استفاده از JavaScriptهای بلاک‌کننده را کاهش دهید و به حداقل برسانید.

استفاده از کش مرورگر (Cache Browser)

مرورگرها اطلاعات زیادی مثل استایل‌شیت‌ها (فایل های css)، تصاویر، فایل‌های جاوا اسکریپت و… را به صورت کش سایت در خود ذخیره می‌کنند. دلیل این کار این است که وقتی کاربر وارد سایت شد نیاز نداشته باشد تا کل صفحه را از اول بارگذاری کند. از ابزاری مانند YSlow استفاده کنید تا ببینید برای کش تاریخ انقضایی مشخص کرده‌اید یا نه. سپس هدرهای «انقضا»ی خود را برای مدت زمانی که می‌خواهید اطلاعات ذخیره بمانند، مشخص کنید. در اکثر موارد انتخاب بازه‌ی زمانی یک ساله انتخاب معقولی است؛ مگر اینکه دائما در حال تغییر طراحی سایتتان باشید. گوگل اطلاعات بیشتری در مورد استفاده از کش داده است.

بهبود زمان واکنش سرور (server response time)

زمان واکنش سرور شما تحت تاثیر مقدار ترافیک دریافت شده، منابعی که هر صفحه استفاده می‌کند، نرم‌افزاری که سرور شما از آن استفاده می‌کند و هاست شما می‌باشد. برای بهبود زمان واکنش سرور، به دنبال تنگناهای عملکردی مثل جستجوهای پایگاه داده‌ی کُند، مسیریابی کُند و یا نداشتن حافظه مناسب بگردید و آن‌ها را درست کنید. زمان واکنش سرور مطلوب، زیر ۲۰۰ میلی‌ثانیه است. در مورد بهینه‌سازی زمان برای دریافت اولین بایت اینجا را بخوانید.

استفاده از یک شبکه توزیع محتوا

شبکه‌های توزیع محتوا (CDN)، که شبکه‌های تحویل محتوا نیز نامیده می‌شوند، شبکه‌ای از سرورها هستند که برای توزیع بار تحویل محتوا مورد استفاده قرار می‌گیرند. در اصل، نسخه‌هایی از سایت شما در مراکز داده‌ای متنوع و از لحاظ جغرافیایی چندگانه ذخیره شده‌اند تا کاربران دسترسی سریع‌تر و قابل‌اطمینان‌تری به سایت شما داشته باشند.

مطمئن شوید که تصاویری که در سایت به کار می‌برید بزرگ‌تر از حد مورد نیاز نیستند و در فرمت درستی آپلود شده‌اند. فایل‌های PNG برای کارهای گرافیکی که کمتر از ۱۶ رنگ دارند مناسب‌ترند. فایل‌های JPEG برای عکس‌ها مناسب‌تر هستند. همچنین مطمئن شوید که تصاویری که استفاده می‌کنید برای وب بهینه‌سازی شده باشند.

بهینه‌سازی تصاویر

در قسمت های پر استفاده‌ی سایت مثل آیکون‌ها و دکمه‌ها از CSS Spriteها استفاده کنید. CSS Spriteها تمام تصاویر شما را در یک تصویر بزرگ ادغام و همه را با هم بارگذاری می‌کنند. در نتیجه‌ی این کار درخواست‌های HTTP کمتری به سمت سرور ارسال می‌شود. سپس فقط بخشی از تصویر را که می‌خواهید به نمایش درمی‌آورند.

خلاصه

در این پست سعی کردیم در مورد سرعت لود صفحه صحبت کنیم. اول به تعریف آن پرداختیم، سپس به اهمیت آن در سئو و رتبه‌ی سایت در گوگل اشاره کردیم و در پایان به معرفی چند راه حل برای افزایش سرعت بارگذاری صفحه پرداختیم. با استفاده از راه‌های ذکر شده می‌توانید تا حد زیادی سرعت لود سایتتان را افزایش دهید؛ داشتن محتوای مناسب در سایت به همراه سرعت لود مناسب و رعایت کردن نکات مربوط به سئو باعث می‌شود رنک سایت شما تا حد زیادی بهبود یابد.

محمدرضا مهدوی

محمدرضا مهدوی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا